Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

A KPMG könyvvizsgáló, üzleti és adótanácsadó társaság 2019-es cégvezetői felméréséből derül ki, hogy a globális nagyvállalatok cégvezetői a klímaváltozást ítélik a következő évek legsúlyosabb kihívásának. Az idei felmérés januárban és februárban készült 1300 cégvezető megkérdezésével. A kutatásban amerikai, angol, japán, kínai, német, ausztrál, francia, holland, indiai, olasz, és spanyol vállalatok vettek részt.  

A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók idén is ugyanazokat a kihívásokat nevezték a legfontosabbnak, mint tavaly, ám ezek sorrendje módosult. A klímaváltozás a 2018-as felmérésben még csupán a 4. helyen szerepelt a növekedést fenyegető tényezők között, a tavaly 1. helyen említett kereskedelmi háborúk pedig idén a 3. helyre estek vissza. A technológiai változások a 3. helyről a másodikra jöttek föl a veszélyek sorában, a digitális bűnözés a másodikról a 4. helyre került 2019-ben.

A céges működési kockázatokat 2018-ban és 2019-ben egyaránt az 5. legfontosabb kihívásként értékelték a felmérésben résztvevők.    

Az amerikai cégvezetők ítélik meg a legkedvezőbben a növekedési kilátásokat, 52 százalékról 87 százalékra nőtt az erről pozitívan nyilatkozók száma. Máshol viszont, így például az európai országokban is visszafogottabbak a vállalati várakozások 2018-hoz képest. A kutatásból az is kiderült, hogy cégek 84 százaléka nyitott a vezetés átalakítására, hogy javítsa a vállalat működését, 68 százalékuk pedig új technológiák beszerzésével készülne a digitális környezet új kihívásaira.

A klímaváltozás a legnagyobb kihívás a cégvezetők szerint

A kutatás visszajelzései szerint felértékelődött a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség szerepe, tehát egy vezetőnek szükség esetén a vállalat szervezeti felépítését, működését egyaránt át kell értékelnie és alakítania. 

A technológia folyamatos és gyors átalakulása továbbra is a legjelentősebb kihívások egyike. A KPMG magyarországi vezetője szerint ez a meglévő munkahelyeket nem veszélyezteti, inkább kiegészíti és javítja az emberi munkaerő hatékonyságát.  

A cégek számára a klímaváltozás jelentősége nem új körülmény, hiszen működésüket az energiahatékonysági előírások, károsanyag-kibocsátás és fenntarthatóság előírásai már eddig is jelentősen meghatározták. A következő évek legsúlyosabb kihívásának most mégis ezt választották meg a kutatásban résztvevők.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala