Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 

Részmunkaidős foglalkoztatás gyermekeseknek

 

Több munkaügyi kérdésben is reagálniuk kell a hazai cégeknek a január 1-től érvényes törvénymódosításokra: a gyermeket nevelőknél módosultak a részmunkaidős foglalkoztatás körülményei. A kisgyermekes anyák foglalkoztatása állandó kérdés a munkaerőpiacon: az Unicef legfrissebb felmérése szerint kettős elvárás várja a nőket a munkába visszatéréskor szülés után. A részmunkaidős foglalkoztatás segíthet feloldani ezt a problémát. 

A törvénymódosítás egyik legfontosabb eleme, hogy a munkavállaló kérésére a gyermek 4 éves koráig – amennyiben az alkalmazott 3 vagy több gyermeket nevel, akkor egészen 6 éves korig – a munkáltató köteles részmunkaidős foglalkoztatást alkalmazni. 

A jogszabály így szól jelenleg:

Mt. 61.§ (3. bekezdés) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.  

A korábbi szabályozás a gyermek 3, illetve – az említett esetben – 5 éves koráig kötelezte a cégeket a munkaszerződés módosítására.

„A változtatás az álláspiacon tapasztalható fejleményekre reagál. A munkaerőhiány miatt a cégek egyre inkább nyitnak az itthon még kevésbé elterjedt foglalkoztatási formák felé. Miután idén sem várható érdemi változás a munkaerőpiacon, így szinte biztos, hogy ezen a téren további fejlődésre számíthatunk a társaságok részéről. Akik ebben a kérdésben nem követik a dolgozók igényeit, azoknak komoly kihívást fog jelenteni az alkalmazottak megtartása, ez pedig idővel versenyhátrányt okozhat a számukra” – hangsúlyozta Bedő Krisztina, az EY személyügyi tanácsadással foglalkozó csapatának partnere.

 

Részmunkaidős állást keresünk?

Jelenleg is több mint 450 részmunkaidős állás közül válogathatunk.

Itt találhatók a budapesti munkalehetőségek, de Pest megyében, Bács-Kiskun megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, és Fejér megyében is számos állás közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Ha nyelvismeret nélkül keresünk részmunkaidős állást, ide kattintva találjuk őket leszűrve.

Ezek az állások pedig már akár 8 általánossal, minden egyéb végzettség nélkül betölthetők.