Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 

Kreativitás szigorú szabályok között

 

Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnöke a legrangosabb szakácsverseny európai selejtezője előtt a magyarországi döntőről beszélt az M1 televíziócsatornán. A hazai döntőre február 5-én kerül sor, ahol fürjből kell elkészíteni a versenyfeladatot.    

 A séf elmondta, hogy nem előfeltétele a versenyen való részvételnek, hogy valaki profi legyen, amatőrök ugyanúgy "labdába rúghatnak", ha a teljesítményük megfelelő. Bíró Lajos elárulta: az alapanyagok esetében, így a fürjnél is, meghatározzák azt is, hogy melyik országból, milyen fajta alapanyagot lehet használni a versenyen.

 

Az elkészítés és a tálalás a versenyzőkre van bízva, de bizonyos feltételeknek meg kell felelniük. 

 

Hús alapanyagok: 7 db fürj, májjal és szívvel együtt, 2 db kacsamáj.

- A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (főzés előtt vagy után).

- Az elkészítés módját a versenyzők szabadon dönthetik el. A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában).

- Tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és három köretnek kell kerülnie.

- Kaviár és szarvasgomba használata tilos!

- Köretek: egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat.

- A témához két szósz vagy mártás kötelező.

A séf kitért arra is, hogy a haltéma a pisztráng lesz a magyar döntőn. Bíró Lajos a felkészülés menetéről elmondta, hogy az "borzasztó monoton" folyamat, amely "nagyon nagy szenvedésekkel jár". Az egyik nap előkészítik, másik nap megfőzik az ételt, és ezt folyamatosan, kettő hónapon keresztül végzik a versenyzők, vasárnap kivételével minden nap - tette hozzá.

 

Friss állások a vendéglátásban

 

Csúcsteljesítményre mindenhol szükség van a vendéglátásban, de nem minden szakács tör Michelin-csillagos babérokra.  A több mint 120 aktuális vendéglátós állás között is találunk olyat, ami nem igényel gyakorlatot, mert a betanítás során elsajátíthatjuk a fogásokat, és akad olyan is, ahol megkövetelik a tapasztalatot. 

Gyakorlat nélkül gyorséttermi pozíciókkal próbálkozhatunk: a KFC-ben 15 aktuális állás, a Burger Kingnél 7 állás várja a jelentkezőket. Konyhai előkészítésre, aprításra, tálalásra és mosogatásra mindig szükség van: budapesti kávézóktól a Vas megyei szállodáig az ország minden szegletében találunk lehetőséget.

Ha komolyabb ambícióink -és mellé némi gyakorlatunk- vannak, akkor érdemes megnézni a Costes, a Zsidai csoport vagy épp a Jamie's ajánlatait.